Veilige dansschool

Bij dansschool Pendulum willen we voor iedereen een veilige omgeving creëren, waarin iedereen met plezier kan dansen.

Helaas is dit in het verleden in de sportwereld, maar ook specifiek in de stijldanswereld, niet altijd zo geweest. Onder andere in de documentairereeks ‘Dansen voor je leven’ zijn meerdere voorvallen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag aan het licht gekomen. Wij vinden als bestuur van Dansschool Pendulum dat dit gedrag geen plaats mag hebben in onze sport en in het bijzonder niet in onze dansschool.


Een veilige cultuur creëren doe je samen, maar om dit te stimuleren zijn er enkele zaken die we willen benoemen en die we gaan regelen:

  • In de danswereld is het vrij gebruikelijk dat iedereen zich omkleed in een gezamenlijke ruimte. Bij ons gebeurt dit vaak in de ruimte waar we binnenkomen bij de tafels. We kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen zich hier comfortabel bij voelt. Er zijn helaas geen kleedkamers in het gebouw, maar iedereen is vrij om de toiletten te gebruiken om zich om te kleden.

  • Er zal altijd een bestuurslid aanwezig zijn in de dansschool, zodat er nooit een situatie kan ontstaan waarin een docent en een enkele leerling alleen zijn. Er zal altijd een derde persoon aanwezig zijn.

  • Onze docenten zullen altijd vragen of het oké is om je aan te raken om iets uit te leggen of te demonstreren. Bepaalde lichaamsdelen, zoals billen of geslachtsdelen, zijn altijd off-limits en mogen dus niet aangeraakt worden.

  • We hebben een vertrouwenspersoon aangesteld. De vertrouwenspersoon is benaderbaar en zichtbaar, maar staat ook los van het bestuur. Op die manier willen we dat iedereen altijd ergens terecht kan.


We hopen iedereen zo voldoende te hebben geïnformeerd. Heb je vragen of loop je tegen iets aan? Dan kan je, voor de periode dat we nog geen vertrouwenspersoon hebben aangesteld, terecht bij het bestuur.